top of page

3 efikasna sredstva za uklanjanje kamenca u kupatilu

Svakodnevno primjećujete naslage kamenca u kupatilu i to vas baš nervira? Voda na našim prostorima je puna kamenca koji se brzo nakuplja, pogotovo u kupatilu ili u kuhinji. Ipak, potreban je oprez jer razna sredstva koja dobro skidaju kamenac nisu pogodna za čišćenje novih materijala na sanitarijama te ih mogu oštetiti zauvijek.

Danas vam predstavljamo 3 sredstva koja vjerovatno svi imate u kući, odlična su za održavanje sanitarija a nisu toliko agresivna, ni za ukućane niti za prirodu.




Čišćenje slavine

Najviše problema sa nakupinama kamenca imamo na slavinama, pogotovu na zglobu i navojima gdje su i filteri, te na samom spoju keramike i slavine. Jednostavno omotajte slavinu vatom ili komadom meke tkanine namočene u ocat i ostavite neko vrijeme da djeluje. Najbolje bi bilo kompletno skinuti navoj i ostaviti ga u mješavini vode i octa preko noći. Nakon otapanja kamenca, navoj samo isperete vodom. U slučaju da ne možete skinuti navoj iskoristite balon u koji ste prethodno usuli vodu i ocat. Balon navucite na slavinu i zavežite neka odstoji neko vrijeme i kamenac će se otopiti. Za slavine od inoksa odlično rješenje je i limunska kiselina.


Kako očistiti kamenac sa pločica?

Voda u kupatilu znači i kamenac na pločicama. Ali postoje opcije koje vam olakšavaju čišćenje. Najčešće su nakupine kamenca oko same kade, unutar tuš kabine i oko slavina. Slično kao i sa slavinama, dobro natopite ubrus ili vatu octom i ostavite na spojevima da djeluje oko sat vremena. Ponekad je potrebno dodati još octa. Ako dodamo i malo sode bikarbone dobili smo novo sredstvo za čišćenje sanitarija. Samo izribajte pločice sa tom smjesom, isperite vodom i sjaj će se vratiti. Kada


Što se tiče kade, postupak je dosta sličan. Natopite i izribajte kadu smjesom octa i sode bikarbone, ostavite neko vrijeme i isperite. Ako u kući nemate trenutno sode bikarbone, slobodno je zamijenite kombinacijom soli i limuna. Po kadi raspršite dosta soli, limun prerežite na pola i krenite ribati. Sada je limun u službi spužvice i već dok čistite vidjećete kako se kamenac skida a kada opet dobija svoj sjaj.

Naravno, isperite sve vodom i posušite suhom krpom na kraju. Znamo da je tvrdokoran kamenac noćna mora kada je čišćenje u pitanju ali ponekad su jednostavna rješenja baš ta koja vam mogu olakšati ovu svakodnevnu borbu.

427 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page