top of page

Najnoviji trend - kupatilo bez zidnih pločica?

Čuli ste već za najnoviji trend u opremanju kupatila, zar ne? Ako upravo opremate ili renovirate kupatilo i razmišljate kako bi to mogli uraditi i bez pločica, da izbjegnete sav onaj nered pri renoviranju a u isto vrijeme izbjegnete vlagu u kupatilu na dobrom ste putu.

Sreća da živimo u vrijeme kada možete birati izolacijski materijal i tehniku te vrlo lako ostvariti želju da se jednom zauvijek riješite pločica u kupatilu.

Novi materijali kao što su mikrocementi i vinil pozadine dozvoljavaju da se igrate i sa dizajnom. Na taj način dobijete kupatila gdje nema prekida između pločica i zida, koja odišu mirnom i opuštenom atmosferom ili ih krasi neki zanimljivi zidni dizajn.



Važna je priprema

Da li je dovoljno nanijeti odgovarajući završni premaz i tako riješiti hidroizolaciju? Na žalost,ipak ne. Priprema zida na koji dolazi hidroizalcija je prosto neizbježna. Znači, svaki materijal koji nanesemo na zid ili rigips mora biti vodootporan. U suprotnom, ako i nanesemo veoma kavalitetan završni premaz kao što su latex boje, poliuretanski ili epoksidni premazi, voda će opet naći svoj put do donjeg sloja koji će zatim bubriti i praviti nam probleme. Iz ovih razloga, dobro je napraviti odgovarajući plan te odraditi odabir kvalitetnih materijala za ovaj proces pripreme.


Jednostavna sanacija

Svi znamo da su sanacije kupatila obično bučan, prljav i dugotrajan a na kraju i skup posao. Međutim, u slučaju da su pločice već na zidu, kupatilo se može renovirati brzo, jednostavno i povoljno korištenjem odgovarajućih premaza i dekorativne mase. Ako hiroizolacija nije već riješena, nanosi se poseban sloj koji zid čini vodootpornim. Svako sljedeće obnavljanje boje, nijanse ili dekorativne tehnike je mnogo lakše jer je potrebno samo da izaberemo drugu nijansu boje ili drugačiju dekorativnu tehniku i na lak način dobijemo potpuno “novo” kupatilo. Sve navedeno govori u prilog novog trenda tj. opremanja kupatila bez pločica. Iako je trend ali praktičnost, lakoća čišćenja i održavanja kod ovakvih kupatila je zaista u prvom planu.


Nije loša ideja ispratiti trendove i nove stvari koje nam dolaze u opremanju kupatila jer ponekad i mala promjena može učiniti da se osjećate puno mirnije i srećnije u svom kupatilu.

552 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page