top of page

Zašto je efikasnost elektricnih bojlera bitna ?






Šta znače ocjene efikasnosti na bojlerima ?

Ako pogledate bilo koji bojler, vidjećete naljepnicu na kojoj piše „Vodič za energiju“. Ova naljepnica će vam pružiti godišnji procijenjeni operativni trošak za tu jedinicu. U zavisnosti od ocjene vašeg modela pokazaće vam koliko je energetski efikasna u poređenju sa drugim modelima. Ako kupujete novi bojler i želite da izvršite poređenja, ove ocjene često možete da potražite na web stranici proizvođača. Kada pronađete model koja ima ocjenu na donjem kraju skale, možda ćete željeti da je nadogradite na onu sa većom ocjenom, jer to znači da će potrošiti manje energije.




Zašto Vaš bojler gubi efikasnost sa godinama ?

Tradicionalni bojleri stariji od 15 godina vjerovatno će biti mnogo manje efikasni od novih. Standardni bojler ima vijek trajanja od oko 10 do 15 godina, a efikasnost jedinice će vremenom opadati. To znači da vas mjesečno košta više grijanje vode u vašem domu, često toliko da bi bilo bolje da zamjenite bojler za noviji i efikasniji kako biste započeli uštedu.

Jedna od stvari koja može smanjiti efikasnost tradicionalnog bojlera je nakupljanje taloga. Tvrda voda često sadrži sedimente poput gvožđa, kalcijum-karbonata, pijeska i magnezijuma. Ovi sedimenti se vremenom mogu taložiti na dnu vašeg bojlera i smanjiti njegovu efikasnost. Isto tako, taj isti talog može se uvući u mehaniku vaše jedinice i oslabiti strukturu bojlera, što će vjerovatno izazvati probleme.

Možda se suočavate i sa problemima efikasnosti, jer vaš stari bojler jednostavno ne odgovara potrebama vaše porodice, zbog čega previše naporno radi. Ako imate bojler od 40 litara koji pokušava da opsluži porodicu od šest ljudi, svi će patiti. Kada vaš bojler nije dovoljno velik, bez obzira koliko star, vrijeme je da razmislite o nadogradnji.




Zašto se isplati da zamjenite svoj stari bojler ?

Stariji bojleri sa svim gore navedenim poteškoćama mogu da vas koštaju dosta više nego novi efikasniji bojler. Razlog je jednostavan, zbog poteškoća bojler mora da radi duže i troši vise energije. Sa vremenom to dovodi do većih računa. Kupovinu novog bojlera možete gledati kao investiciju koja je tu da Vam uštedi novac a ne potroši.

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page