top of page

Izbjegnite greške pri kupovini wc šolje


Bilo da renovirate cijelo kupatilo ili samo mijenjate wc šolju, znamo da izbor pravih sanitarija uveliko utiče na kvalitetu naše svakodnevnice i života uopšte.

U daljem tekstu naći ćete osnovne karakteristike i podjelu wc šolja, kako biste izbjegli greške pri kupovini te znali prepoznati šta vam je zaista potrebno. Naime, wc šolje i vodokotliće, u osnovi razlikujemo po izgledu, boji i kvaliteti, te gledamo da su usklađeni sa ostalim sanitarijama.


Vrste wc šolja

Na tržištu imamo wc šolje raznih proizvođača (Inker, Ideal Standard...) i cijena im varira od kvalitete, dizajna i samog načina ugradnje. Danas je wc šolja i dizajnerski i stilski momenat koji doprinosi modernom izgledu vaše mirne oaze pa se dobro informišite prije kupovine.


Osnovna podjela wc šolja bila bi na:

  • Stojeće - ugrađene su u pod, a odvod ide ili u pod ili u zid

  • Viseće - ugrađene su u zid i nemaju dodira sa podom, cijev za odvod ide u otvor na zidu

Stojeće wc šolje

Ovakve wc šolje su uobičajene u većini domova i svi smo se već susreli sa ovim tradicionalnim modelom. Prednost ovog tipa sanitarije jeste da ih je moguće, u slučaju nekog kvara, prilično brzo montirati i demontirati i tako spriječiti dalje štete u stanu ili kući.

Viseće wc šolje

Viseće wc šolje se ugrađuju direktno na zid, ne dodiruju pod i to nam omogućuje lakši pristup i čišćenje prostora ispod šolje. Izgledaju dosta atraktivno i doprinose drugačijem i modernijem izgledu vašeg toaleta ili kupatila. Često se montiraju i u poslovnim prostorima i dosta su popularne pri renoviranju jer sa njima se i sam prostor mijenja i modernizuje.





Vodokotlići

Ako govorimo o sanitarijama, ne možemo zaboraviti na bitan dio tog malog sistema - vodokotlić . Tu možemo napraviti razliku između vanjskog tj. odvojenog vodokotlića ili monobloka, koji se postavlja na wc šolju. Posebna vrsta je i ugradbeni vodokotlić koga smještamo unutar kupatilskog zida što se pokazalo kao estetski vrlo privlačna kombinacija zajedno sa visećom šoljom.

WC daska

Kada već biramo novu wc šolju, ne možemo ne spomenuti njen bitan sastavni dio, wc dasku. Čak iako je wc šolja kvalitetna i dobro ugrađena, bez wc daske, o udobnosti pri korištenju te šolje nema govora. Povedite računa o izboru ovog elementa a možete birati između plastične, drvene, nekog posebnog dizajna ili čak mekane daske izrađene na bazi plastike i pjene.


Kako napraviti pravi izbor?

Odabir wc šolje kao i pratećih elemenata zavisiće na kraju od gore navedenih stavki. Bitno je obratiti pažnju i na veličinu i stil kupatila, vaše želje ali i ispratiti trenutne trendove u svijetu kupatila. Možda neće uvijek biti moguće postaviti wc šolju onako kako ste prvobitno zamislili te je najbolje posavjetovati se i sa majstorom vodoinstelaterom. On vam može predložiti najjednostavnije rješenje i dati prijedloge kako bi vi i vaši ukućani bili zadovoljni svojim izborom ali i funkcionalnošću samog kupatila.

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page