top of page

Kako znati koja je tuš kabina baš za vas?

Da li i vi jedva čekate da stanete pod tuš i bar malo zaboravite na vrelinu dana? Voda zaista ima blagotvorna dejstva na ljudski organizam i dobro je znati to i iskoristiti. Tuširanje je ritual koji nam prija a tek kada izabremo pravu tuš kabinu, npr. hidromasažnu cijela priča dobija novi smisao.

Ali, kako znati koje vrste tuš kabina uopšte postoje na tržištu i koja nam najviše odgovara?

Kroz ovaj tekst pokušaćemo dati vam odgovore i pomoći pri izboru tuš kabine koja je baš za vas. O kom god modelu tuš kabina da govorimo, sve se dosta lako montiraju, što nam je jedan veliki plus, u slučaju da renoviramo samo taj dio kupatila.

Jednodjelne tuš kabine sastoje se od ravnog postolja i vrata od kaljenog stakla, sa leđima ili bez njih. Ne brinite za montažu jer se postavljaju i na pločice i na vodonepropusni zid. Obavezno povedite računa o usklađenosti tuš kabine i ostalih sanitarija u kupatilu.


Prvo dimenzije

Već dobro znate da nema kupovine bez detaljnog premjeravanja prostora i dimenzija same tuš kabine. Potrebno je premjeriti cijeli prostor, visinu, dužinu i širinu jer tu se dešavaju najčešće greške. Vodite računa i o dubini tuš kabine, ako je preduboka izgledaće da je kupatilo prenatrpano dok kod preplitke može doći do prelijevanja vode iz kabine i tek onda ste u problemu. Tuš kabina treba da je i dovoljno prostrana jer u skučenom prostoru niko se ne osjeća baš ugodno.


Cijene tuš kabina

Ako kupujete tuš kabinu na vaš izbor uticaće sigurno i cijena. Mnogi faktori utiču na formiranje cijene a ovo su neki od njih:

  • Debljina stakla - kaljena stakla u tuš kabinama su različitih debljina, naravno tanja su manje otporna i sklona lomljenju. Standardne debljine stakla su od 4-10mm.Staklo može biti prozirno ili pjeskareno a cijena zavisi od debljine staklene površine.

  • Dubina i širina tuš kade- za veću tuš kabinu potrebno je i više materijala za izradu pa to diktira i cijenu. Montažne tuš kabine izrađene po mjeri su i ujedno i skuplje.

  • Model tuš kabine - ova stavka ne utiče na cijenu drastično ali je ipak određuje. Naime, jednostavnji modeli su povoljniji a moderni stakleni paneli,frameless tuš kabine, hidromasažne kade, tuš stijene, walk in tuš kabine nešto skuplje.

  • Brend - vodeći svjetski proizvođači tuš kabina su dosta skuplji sa cijenom od nekih manje poznatih i novijih brendova.

Oblik i dizajn tuš kabine



Kada pričamo o obliku tuš kabine bitno je razmišljati i o dizajnu cijelog kupatila tako da se sve uklapa i čini da nam je tuširanje ugodnije i praktičnije. Tako imamo sljedeće oblike tuš kabina:

  • Polukružne tuš kabine - idealne su za manja kupatila i za postavljanje u uglove jer na ovaj način štedimo prostor

  • Kvadratne tuš kabine - zbog svog oblika lako se postavljaju u bilo koji dio kupatila. Kod ovog tipa tuš kabina moguće su različite opcije kod montiranja staklenih vrata npr. vrata koja se otvaraju u desnu ili lijevu stranu, zatim okretna vrata, klizna staklena vrata i dr.

  • Pravougaone tuš kabine - po svojim karakteristikama su slične kvadratnim, jedina razlika je u samom obliku

Stil i modeli tuš kabina


Stil tuš kabine određuje njenu funkcionalnost i prilagodljivost vašim potrebama i prostoru pa tako razlikujemo sljedeće modele:

  • Tuš kabina - ovaj jednodijelni model sastoji se iz paravana i tuš kade. Mogu biti bez leđa i krova tj. mogu se postaviti na zidne pločice ili mogu imati samo leđa ili samo bočne strane

  • Tuš paravani - su u stvari stakleni paneli sa vratima i koji imaju više opcija za postavljanje. Ugrađuju se uz zid i postavljaju direktno na podne pločice ili tuš kadu

  • Tuš stijena - jednostavno rečeno, je prostor za tuširanje bez tuš kabine. Staklo tuš stijene je fiksno i ulazak u prostor za tuširanje je slobodan.

  • Hidromasažna tuš kabina - je posebna vrsta tuš kabine koja pored hidromlaznica ima i dodatne funkcije kao što su posebna svjetla, zvučnici, ventilatori i sl.

Higijena i održavanje

Pri kupovini sanitarija bitno je povesti računa i o načinu njihovog održavanja. Da bi vam tuš kabina što duže trajala potrebno je redovno i pravilno čistiti i održavati. To podrazumjeva brisanje kabine izvana i iznutra kako bi smanjili stvaranje kamenca i buđi. Vodite računa i o ivicama jer se tu nakuplja voda i naravno koristite odgovarajuća zaštitna sredstva. Nadamo se da smo vam dali smjernice ako razmišljate o kupovini i ugradnji tuš kabine. Posjetite nas i pogledajte asortiman tuš kabina, paravana, tuš stijena i hidromasažnih kada te uz pristupačne cijene izaberite samo najbolje za sebe.

Recent Posts

See All
bottom of page