top of page

Šta treba da znamo pri kupovini bojlera?

Krenuli ste da se istuširate, puštate vodu, čekate toplu i čekate i čekate i ništa.. Tople vode nema, a bojler je bio upaljen? Jasno vam je, došlo je vrijeme za zamjenu bojlera.

Kako i koji bojler uopšte izabrati?



Nije jednostavno izabrati odgovarajući bojler pogotovo kad znamo da je to investicija na duže staze. Ako izaberete pravi bojler može vam lako uštedjeti energiju, vrijeme, a na kraju i novac. Zato i nije loše istražiti šta se sve nudi u svijetu bojlera prije same kupovine, zar ne?


Vrste bojlera prema načinu rada

Akumulacioni bojleri

Potisni akumulacioni bojleri se obično montiraju u kupatilima, najčešće zapremine 30 do 100 litara. Rade pod pritiskom vodovodne mreže i na sistem se povezuju sa dvije cijevi koje su direktno u zidu. Ovi bojleri se prvo napune vodom koja se potom zagrijava. Akumulacione bojlere možete naći kao prohromske i inox bojlere, a po načinu montaže mogu biti horizontalni ili vertikalni.


Prelivni bojleri

Prelivni akumulacioni bojleri (malolitražni bojleri) su najčešće zapremine do 15 litara. Ovakav tip bojlera obično montiramo u kuhinjama, ispod (niskomontažni) ili iznad (visokomontažni) slavine. Prelivni bojlere dijelimo na bojlere visokog ili niskog pritiska. Bojleri niskog pritiska rade bez pritiska i koriste slavine sa tri cijevi. Imamo vezu bojlera direktno sa baterijom, gdje se dvije cijevi povezuju na bojler a treća na sistem tj. direktno u zid. Takođe, se prvo akumuliraju vodu, koja se zagrijava i koristi kao topla.

Protočni bojleri

Protočni bojleri rade pod pritiskom vodovodne mreže a na sistem su povezani sa dve cijevi, direktno u zid. Razlikujemo visokomontažne i niskomontažne bojlere, manjih su dimenzija i najčešće snage od 10 do 18Kw. Kod ove vrste bojlera nema akumulacije već se voda grije trenutno, dok prolazi kroz bojler. Snaga grijača je desetak puta veća od snage grijača bojlera sa akumulacijom, i to im i omogućuje da zagriju vodu dok prolazi kroz cijev.

Bojler birate prvenstveno prema svojim potrebama i zahtjevima. Na cijenu bojlera utiču funkcionalnost, dizajn i brend za koji se odlučite. Ugled d.o.o. u ponudi ima bojlere brendova Ariston i Atlantic, uz garanciju i ovlašteni servis. Sve ovo su provjereni brendovi sa kojima imamo kvalitetnu saradnju. Ono što još utiče na cijenu bojlera, jeste i vrsta kazana jer od njega zavisi i dugotrajnost samog bojlera.


Bojleri prema vrsti kazana



Prohromski kazan

Prohrom, inoks (inox) ili rosfraj (rostfreier) su sve riječi za nehrđajući čelik. Bojleri sa ovakvim kazanom su jako kvalitetni. Prohrom je čelik legiran hromom i niklom, otporan na koroziju i sterilan. Prohromski kazan ne zahtjeva dodatne premaze da bi se zaštitio od korozije. Bojleri sa inox kazanom imaju dug vijek trajanja i sigurni su i kod hemijske i bakteriološke ispravnosti vode.

Emajlirani kazan

Emajlirani kazan za izrađuje se od crnog čelika, nanošenjem zaštitinog sloja emajla, koji može biti staklo-keramika, kombinacija stakla i porculana i sl. Ovakav kazan zbog svojih svojstava, sličnih staklu, štiti od hrđe i obezbjeđuje fiziološku i bakteriološku ispravnost vode.



Polipropilenski kazan

Polipropilen je termoplastični polimer a kazan od ovog materijala posjeduje odličnu izolaciju koja duže održava toplotu zagrijane vode. Koristi se za malolitražne bojlere i garantuje fiziološku ispravnost vode koja se koristi u domaćinstvu.


Redovno održavanje

Za kraj možemo reći da je redovno održavanje bojlera jedan od preduslova da bi bojleru obezbijedili što duži životni vijek. Taloženje kamenca u bojleru zavisi od kvalitete vode, učestalosti korišćenja bojlera i s vremenom je prosto neizbježno promijeniti bojler. Zato svratite do nas ako ste u nedoumici koji i kakav bojler vam zaista treba, rado ćemo pomoći svojim iskustvom ali i širokim izborom kvalitetnih brendova iz svijeta bojlera. www.shop.svezakupatilo.com

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page