top of page

Kako da fuge ponovo zasijaju kao nove?


Primjetili ste tamne fleke na fugama i buđ u kupatilu?

Ne brinite, niste jedini. Usljed kombinacije vlage i toplote, kupatilo je idealno mjesto za pojavu buđi koja ne samo da estetski narušava izgled vašeg kupatila već je opasna i po zdravlje ukućana.

Da pojasnimo, fuge su onaj poseban materijal koji se nalazi između dvije keramičke pločice i ujedno ih povezuje. Dok je kupatilo još novo tu ne bi trebalo biti problema ali tokom godina ti materijali se takođe troše i izloženi su raznim uticajima - toplota, vlaga, a u kuhinji i pare od kuhanja i pripreme hrane jednostavno učine svoje.

Udubljenja između pločica postepeno promijene boju, postanu tamnija ili čak pocrne od plijesni.



Možda se pitate, ima li tu rješenja?

Ma naravno da ima i prilično su jednostavna i praktična. Ovdje ih navodimo par, u nadi da će i vama biti od koristi.


Mrlje od buđi i hrane

Tamne i crne fleke od buđi vrlo su neugodan prizor u kupatilu ili kuhinji. Ipak, njih možete lako ukloniti ako pomiješate alkoholni ocat i deterdžent za pranje veša. Napravite mješavinu alkoholnog octa i deterdženta u jednakom omjeru pa smjesu nanesite na dijelove gdje se buđ udomaćila. Neka odstoji oko 10 minuta, a zatim uzmite spužvu ili četkicu za zube te oribajte fuge. Zatim sve isperite vrućom vodom.

Prašak za pecivo je takođe odličan za ovakve vrste čišćenja. Ako čistite fuge, pomiješajte prašak za pecivo s vodom ili sodom bikarbonom. Smjesa treba da je gušća. U 1 dcl alkoholnog octa sipajte 2 kašike sode bikarbone, dobro promješajte i nanesite na fuge. Ako primjetite bijeli trag od sode, samo još koji put isperite i fuge će vratiti svoj sjaj.


Sredstvo za redovno čišćenje

Odlično sredstvo za čišćenje i održavanje kupatila ili kuhinje je i mješavina koju možete za čas i sami napraviti. Sipate 2 dcl octa i u to dodate 0,5 dcl limunovog soka. Ovu smjesu je zgodno staviti u flašicu sa raspršivačem i nanositi jednom mjesečno prilikom čišćenja kuhinjskih i kupatilskih površina. Za ovakve slučajeve možete koristiti i posebnu spužvu sa izbočinom, koja lakše dopire do same fuge. Nakon nanošenja otopine octa i limunovog soka, ovom spužvicom oribajte fuge. Isperite i bićete sigurno zadovoljni rezultatom.

Dobar savjet je da se nakon nekoliko godina fuge premažu posebnom bojom ili sredstvom za zaštitu od vlage. U tom slučaju možete ujedno promijeniti boju fuga i bar malo osvježiti izgled kupatila.


Zaštita od vlage


Nakon čišćenja, kada se dobro osuše, fuge je dobro premazati i voskom za poliranje automobila. On će stvoriti tanak zaštitini film te će se voda praktično slijevati sa fuga i bar neko vrijeme vlaga ih neće nagrizati i istovremeno praviti vam probleme.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli sa ovim savjetima o čišćenju i održavanju te da će buđ od sada zaobilaziti vaše kupatilo ili kuhinju.

11 views0 comments
bottom of page